Skip to main content

Synagogelezing

synagoge lezing pkn anloo zuidlarenWegens ziekte gaat de lezing niet door.

De Classicale Werkgroep Kerk en Israël Groningen Drenthe verzorgt jaarlijks een synagogelezing. Dit jaar wordt de lezing gehouden door dr. Lia van Aalsum, theologe voor professionele spiritualiteit. Zij is gepromoveerd op een Joods spiritueel geschrift. Als theologe zet zij zich al vele jaren in voor professionele spiritualiteit in relatie tot Bijbel, Christelijk geloof, Jodendom, (hoger) Onderwijs, Verlies en zinbeleving. Het onderwerp voor deze lezing is: 'Spiritualiteit in de Joodse traditie: spannend en inspirerend'.

Tegenwoordig klinken begrippen als zingeving en spiritualiteit steeds vaker. Mensen zoeken naar persoonlijke diepgang en naar antwoord op de grote levensvragen. Gevestigde religies hebben in dit verband steeds minder in te brengen, zo lijkt het. Wel groeit de vraag naar spirituele kennis en praktijken.

Zo is ook de Kabbala voor velen een bron van wijsheid en inspiratie. Deze bijzondere traditie maakt echter deel uit van een veel groter veld van Joodse spiritualiteit. Dat gaan we verkennen, in de breedte en de diepte.
Eerst bezinnen we ons op het begrip spiritualiteit, om vervolgens te kijken hoe dat vorm krijgt in de ontwikkeling van het Jodendom. We staan stil bij de Tenach, maar gaan ook in op bijzondere stromingen en denkers. Het is slechts een verkenning. Maar terwijl we hier en daar wat proeven, gaan we soms wat dieper op de materie in, zodat we hopelijk ook echt iets van deze rijkdom kunnen smaken.

Locatie: Synagoge Zuidlaren
Datum: 2 oktober
Tijd: 14.30 uur
Kosten: €7,- inclusief consumptie
Opgave noodzakelijk bij: Douwe Jan Douwstra, douwstra@home.nl