Skip to main content

Historie

De kerk dankt zijn naam aan Magnus, de bisschop van Trani (Italië). De bisschop werd na zijn marteldood heilig verklaard. Zijn sterfdag wordt op 19 augustus herdacht. Het schip van de kerk is in het begin van de 11e eeuw opgetrokken uit tufsteen, een zachte vulkanische steensoort uit de Rijnstreek van Duitsland. Later in de 13e eeuw werden toren en koor gebouwd. De bouwstijl is Romaans. Opgravingen hebben aangetoond dat er op dezelfde plaats een aantal houten gebouwen hebben gestaan. Ook werden restanten uit de Romeinse periode aangetroffen (2e en 3e eeuw). Vanaf de 15e eeuw werd er in de kerk recht gesproken door het hoogste rechtscollege in Drenthe, de Etstoel. Dit wordt nog elk jaar als toneelstuk opgevoerd.
De muurschilderingen dateren uit de 13e en 14e eeuw. De spreuk links staat in het oude Nederduits, en is een tekst uit Spreuken 3. De Latijnse tekst rechts betekent: ´Niet geschreeuw maar liefde klinkt tot in het oor van God´.
Het Garrels-Radekerorgel is een geschenk van de familie Ellents. Er werd 16 oktober 1718 voor het eerst op gespeeld. In de jaren 90 is het ingrijpend gerestaureerd en sinds juni 1999 kan er weer op gespeeld worden. In de kerk bevinden zich ook nog een Freytagorgel en een Van Vulpen koororgel.

Stichting vrienden van de Magnuskerk
Deze stichting ondersteunt en draagt financieel bij aan het onderhoud van de Magnuskerk. Op deze wijze blijft dit eeuwenoude monument in goede staat. Dit meer dan duizend jaar oude gebouw nodigt uit voor een bezoek om van deze rijke historie te genieten. Als kerkelijke gemeente Anloo-Annerveen zijn wij bevoorrecht hier samen te komen en onze erediensten te kunnen vieren. Een plaats waar iedereen welkom is en van blijvende waarde. De kerkrentmeesters hebben met de vertegenwoordigers van deze stichting een uitstekende samenwerking over het onderhoud en de wijze van uitvoering. Een waardering in dubbel opzicht.