Skip to main content

Proeverij christelijke meditatie

Dorpskerk
  donderdag 2 november 2023 19:30

  Dorpskerk

01In een aantal bijeenkomsten proeven we aan verschillende vormen van christelijke meditatie. Meditatie is ‘in’. Dat is misschien niet zo vreemd in een wereld zo vol drukte en prikkels. Er speelt veel in de wereld en ook in ons eigen leven kan dat zo zijn. Of uiterlijk gezien hebben we het niet druk maar in ons hoofd gaan de gedachten maar door….
Hoe kun je daarbinnen wat meer in de stilte zijn? En hoe kun je meer vanuit rust en aandacht en geloof de dingen tegemoet treden?
De Bijbel en de christelijke traditie reiken daar verschillende manieren voor aan. Naast gebed is er ook de traditie van meditatie. In de christelijke traditie is op dit gebied een rijke schat aan ervaring te vinden. Zo wordt er al eeuwenlang in kloosters meditatie beoefend.
Tijdens de eerste bijeenkomst starten we met een overzicht van de geschiedenis van christelijke meditatie. Daarnaast proeven we aan lectio divina, een meditatieve manier van bijbellezen.

De tweede bijeenkomst staat in het teken van schrijfmeditatie. Al schrijvend worden we stil en raken we meer verbonden met onszelf en de inhoud van de teksten, die we als het ware naar binnen schrijven. Een mooie, eenvoudige vorm van meditatie. En ook is het een oude vorm van meditatie. Al in de kloosters werd dit ambacht beoefend. Voor de teksten putten we uit mystieke teksten, die naar binnen brengen. We wijden ons dan ook in stilte aan het schrijven.
Voor materiaal (papier en pen en potloden) wordt gezorgd, maar je kunt ook een eigen pen en papier/schrift meenemen.
De derde bijeenkomst staan we stil bij beeldmeditatie, het aandachtig schouwen naar een afbeelding van een bijbels verhaal. We sluiten deze bijenkomst af met een korte loopmeditatie.
De bijeenkomsten zijn ook los van elkaar te volgen.

Data: woensdag 4 en 18 oktober van 19.30 tot 21.00 uur en donderdag 2 november van 19.30 tot 21.00 uur.
Locatie: Dorpskerk
Maximaal aantal deelnemers: 10
Info en opgave: ds. Anita Akkerman, anitaakkerman@laarkerk.nl, of 06 1706 7504.

 

Telefoon
E-mail
anitaakkerman@laarkerk.nl

 

Alle datums


  • woensdag 4 oktober 2023 19:30 - 21:00
  • donderdag 2 november 2023 19:30
  • woensdag 18 oktober 2023 19:30