Skip to main content

Filmavonden

filmhuis pkn anloo zuidlarenEen film geeft vaak veel te denken. Een goede film neemt je mee in het leven van anderen, opent je ogen voor een wereld die groter is dan jij, of zet je op het spoor van vragen die je misschien zelf nooit gesteld zou hebben. Dit seizoen willen we u graag weer een paar van dit soort films voorzetten, en daarbij ook de gelegenheid geven om met elkaar in gesprek te gaan over wat we hebben gezien. Voorafgaand aan de film eten we met elkaar, zodat we mooi op tijd aan de film kunnen beginnen. De deelnemers brengen iets te eten mee, dat we met elkaar kunnen delen. Een compleet avondje uit dus!

Vrijdag 13 oktober, The biggest little farm (begeleiding: Karin Elema)
Door een kleine aanleiding besluiten filmmaker John en zijn vrouw Molly in 2011 een grote stap in hun leven te zetten. Ze verruilen de grote stad voor het platteland, waar ze een stuk dor land van 200 hectare kopen. In acht jaar tijd vormen ze het met veel vallen en opstaan om tot een unieke boerderij met een zelfregulerend ecosysteem. In deze hartverwarmende film volg je hoe ze het aanvankelijk dorre en droge gebied weten om te vormen tot een waar biodivers paradijs. Het verhaal erachter en de prachtige natuurbeelden laten zien hoe bijzonder de schepping in elkaar zit en dat het mogelijk (en noodzakelijk) is om in harmonie met de natuur te leven.
THE BIGGEST LITTLE FARM is een documentaire, dus waargebeurd. Op de prachtige website van de boerderij kun je zien hoe het daar nu is: www.apricotlanefarms.com. De film is een loflied op het leven in beelden. De steppe kan en zal bloeien!

Vrijdag 24 november,De man uit Rome (begeleiding ds. Robert-Jan ten Have)

Vastbesloten om het bedrog rond een huilend Mariabeeld te ontmaskeren, komt de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit Rome terecht in een Limburgse dorpsgemeenschap, die diep getraumatiseerd blijkt door een gebeurtenis die zich vier jaar geleden voltrok. Eenmaal aangekomen botst Filippo hard met het grimmige, getraumatiseerde dorp, dat zich vastklampt aan 'hun wonder'. Filippo begint aan zijn forensisch onderzoek en krijgt daarbij te maken met de eigenaren van het huilende beeldje. De negentienjarige Térèse, de dochter uit het gezin, is een mysterieuze jonge vrouw,
die na ‘de zwarte dag’ niet meer heeft gesproken en die de komst van Filippo ziet als een teken van boven. Zij en haar manipulatieve moeder blijken waardige tegenstanders voor Filippo. Aangetrokken en ontregeld door Térèse, begint Filippo te twijfelen aan zowel het nut van zijn missie als aan zijn roeping als priester.
De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden (In Blue, De Nieuwe Wereld), die met zijn werk meerdere Gouden Kalveren en een Emmy won.

Vrijdag 16 februari, Hannah Arendt (begeleiding ds. Jelle van Slooten)

Hannah Arendt (Barbara Sukowa) vlucht in 1933 voor de nazi's. Via Frankrijk komt ze in 1941 terecht in de VS. Ze gaat werken als journalist en docent. In 1951 verkrijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap. Als Israël de beruchte nazi Adolf Eichmann oppakt en gaat berechten, wordt zij door The New Yorker gevraagd om het berechten, wordt zij door The New Yorker gevraagd om het proces in Jeruzalem te verslaan. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in het boek "Eichmann In Jeruzalem - De banaliteit van het kwaad'. Ze maakt daarmee een enorme controverse los.

Vrijdag 15 maart, Athos (begeleiding ds. Anita Akkerman)

Het schiereiland Oros Athos in Griekenland is één van Europa's laatste geheimen. Meer dan tweeduizend monniken leven daar, afgesloten van de buitenwereld. Met de hulp van drie Athos-monniken biedt deze documentaire een intieme blik in het dagelijks leven van de monniken.
Athos, ook wel Mount Athos genoemd, is een autonome monnikenrepubliek sinds de Byzantijnse tijd, met als hoofdstad Karyes. Het is een orthodox spiritueel centrum, gelegen op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki in Griekenland. Athos heeft een zeer ruig bergland, is dichtbebost en heeft de hoogste top van Chalkidiki van 2.033 meter. De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland. De ‘Heilige Berg’ is ook een erkend artistiek gebied. In de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen.

Aanvang maaltijd: steeds 18.00 uur, aansluitend film met nabespreking
Locatie: de Meent
Opgave bij degene die de avond begeleidt
Prijs (per keer): € 5,00

Tijd: steeds 18.00 uur
Locatie: de Meent
Opgave bij degene die de avond begeleidt
Prijs (per keer): € 5,00