Filmavonden

filmavond pkn anloo zuidlarenEen film geeft vaak veel te denken. Een goede film neemt je mee in het leven van anderen, opent je ogen voor een wereld die groter is dan jij, of zet je op het spoor van vragen die je misschien zelf nooit gesteld zou hebben. Die seizoen willen we u graag een paar van dit soort films voorzetten, en daarbij ook de gelegenheid geven om met elkaar in gesprek te gaan over wat we hebben gezien. Voorafgaand aan de film eten we met elkaar, zodat we mooi op tijd aan de film kunnen beginnen. Een compleet avondje uit dus!

filmavond turist pkn anloo zuidlarenVrijdag 13 oktober Film: Turist (begeleiding da. Gonny de Boer)
Dit droogkomische en venijnige relatiedrama volgt een jonge gezin dat vakantie houdt in een Frans skioord. Het is er wonderschoon en beklemmend tegelijk. Hét moment van de film is wanneer een lawine dreigend afstormt op het terras waar het gezinnetje zit te lunchen. De vader vlucht weg, zonder om te kijken naar zijn vrouw en kinderen. De lawine bereikt het terras niet. Iedereen komt met de schrik vrij. Maar zagen we het nou goed? Koos hij er nou voor om zijn eigen hachje te redden als het er op aankomt?luther film pkn anloo zuidlaren

Vrijdag 24 november
Film: Luther (begeleiding ds. Wouter Slob)
Onder regie van Eric Till is in 2003 een film over het leven van Luther uitgebracht. Begonnen als monnik, liep Luther steeds meer tegen kerkelijke vragen aan. Met name de rol van de aflatenhandel was hem een doorn in het oog. Toen hij daarover zijn beroemde 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkerde, bleek dat de lont in het kruitvat te zijn. De onvrede met de kerk leefde veel breder en Luther vond veel herkenning. Het conflict met de kerk verscherpte en zou uiteindelijk tot de protestantse kerken leiden. In de Luthermaand een mooie film om eens te belijken.

Film God on trial pkn anloo zuidlarenVrijdag 19 januari Film: God on Trial (begeleiding: ds. Jelle van Slooten)
'Heeft God het heilige verbond met het Joodse volk verbroken?' Zo luidt de aanklacht in God on Trial, een opmerkelijk docudrama waarin Joodse gevangenen in een barak in Auschwitz een strafzaak voeren tegen God op de avond voor de executie van de helft van de aanwezigen. Is het een beproeving? Een brandoffer (holocaust)? Of heeft God een nieuw verbond gesloten, met de nazi's? Deze en andere vragen komen aan bod in De Emmony's op mondelinge overlevering gebaseerde document waarin een debat over de wet (Thora) transformeert tot een troostend gebed.Paradise now pkn anloo zuidlarenVrijdag 23 februari
Film: Paradise now (begeleiding: ds. Robert-Jan ten Have)
De jonge Palestijnse Khaled en Said zijn al bevriend sinds hun kindertijd en worden ‘uitverkoren’ om een zelfmoordaanslag in Tel Aviv uit te voeren. Na een laatste avond met hun familie, waarvan ze geen afscheid mogen nemen, vertrekken ze met bommen op hun lichaam naar de grenspost. Maar de operatie verloopt niet volgens plan: de twee vrienden verliezen elkaar uit het oog. Beide jongens worden gedwongen hun eigen keuzes te maken over hun verdere bestemming. De film geeft een helder inzicht in het dagelijks leven van gewone mensen in hopeloze omstandigheden.

Tijd: steeds 18.00 uur
Locatie: de Meent
Opgave bij degene die de avond begeleidt.
Prijs (per keer); € 5.

 

© 2017 PKN Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.