Skip to main content

Filmavonden

filmhuis pkn anloo zuidlarenEen film geeft vaak veel te denken. Een goede film neemt je mee in het leven van anderen, opent je ogen voor een wereld die groter is dan jij, of zet je op het spoor van vragen die je misschien zelf nooit gesteld zou hebben. Dit seizoen willen we u graag weer een paar van dit soort films voorzetten, en daarbij ook de gelegenheid geven om met elkaar in gesprek te gaan over wat we hebben gezien. Voorafgaand aan de film eten we met elkaar, zodat we mooi op tijd aan de film kunnen beginnen. De deelnemers brengen iets te eten mee, dat we met elkaar kunnen delen. Een compleet avondje uit dus!

Au nom de la terre pkn anloo zuidlaren

Vrijdag 7 oktober, film: Au nom de la terre
(begeleiding Karin Elema, e-mail k.elema@pknanloozuidlaren.nl)
Deze film over een Frans boerengezin is lang voor de boerenprotesten gemaakt, maar sluit nauw aan bij de actualiteit. Regisseur Edouard Bergeon maakte eerder documentaires. Deze speelfilm is zijn eerste en gebaseerd op zijn persoonlijke geschiedenis. Het gaat over de financiële strop om de nek van boeren door een industrieel landbouwsysteem dat boeren opjaagt om steeds meer te produceren om aan hun financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dat is niet alleen ecologisch, maar voor sommige boeren letterlijk een doodlopende weg.
Vanaf het begin van de film houd je als kijker ondanks de aanvankelijke vrolijkheid je hart vast. De dreiging hangt in de lucht, maar het drama blijft nog een poos uit. Over het verdere verloop laat ik niet al te veel los, dat zou teveel een ‘spoiler’ zijn, maar het is beslist geen feel-good film. Wel nodigt het uit om je in te leven in de situatie waarin veel boeren verkeren en er een goed gesprek over te hebben.

clouds of sils maria pkn anloo zuidlarenVrijdag 25 november film: Clouds of Sils Maria
(begeleiding ds. Robert-Jan ten Have, e-mail rjtenhave@pknanloozuidlaren.nl)

Op het hoogtepunt van haar internationale carrière wordt de actrice Maria Enders gevraagd voor een hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijk jong meisje dat haar baas Helena tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van de oudere Helena aangeboden. Voor de repetities reist Maria met haar assistente en vriendin Valentine naar Sils Maria…

ids pkn anloo zuidlarenVrijdag 3 februari, film: Ida
(begeleiding ds. Jelle van Slooten, e-mail jellevanslooten@laarkerk.nl)
Polen 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft, Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar geloften kan afleggen, begint ze samen met Wanda een zoektocht naar haar verleden. Anna komt erachter dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de nazi-bezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing; teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?
Ida is een ontroerend en intiem drama van de veel bekroonde regisseur Pawel Pawlikowski

Tijd: steeds 18.00 uur
Locatie: de Meent
Opgave bij degene die de avond begeleidt
Prijs (per keer): € 5,00