Filmavonden

filmhuis pkn anloo zuidlarenEen film geeft vaak veel te denken. Een goede film neemt je mee in het leven van anderen, opent je ogen voor een wereld die groter is dan jij, of zet je op het spoor van vragen die je misschien zelf nooit gesteld zou hebben. Dit seizoen willen we u graag weer een paar van dit soort films voorzetten, en daarbij ook de gelegenheid geven om met elkaar in gesprek te gaan over wat we hebben gezien. Voorafgaand aan de film eten we met elkaar, zodat we mooi op tijd aan de film kunnen beginnen. De deelnemers brengen iets te eten mee, dat we met elkaar kunnen delen. Een complete avondje uit dus!

 

Corpus Christi pkn anloo zuidlarenvrijdag 2 oktober, film: Corpus Christi (begeleiding da. Gonny de Boer)
In Corpus Christi droomt een twintigjarige jeugddelinquent van een carrière als priester. Maar met zijn strafblad maakt Daniël geen kans. De samenleving heeft hem, als jonge crimineel, sowieso al gediskwalificeerd.
Onderweg naar de plek waar hij op werkverlof moet, zwenkt Daniël af naar de lokale kerk, waar hij per ongeluk wordt aangezien voor een jonge priester – die men op dat moment goed kan gebruiken. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor deze geloofsgemeenschap die worstelt met een trauma. Steeds zelfverzekerder wordend, besluit deze kersverse, onorthodoxe priester de dorpelingen te helpen. Ondertussen worstelt Daniël heimelijk met eigen demonen en de angst dat zijn gewelddadige, criminele verleden hem alsnog in komt halen.

vrijdag 20 november, film: Le Havre (begeleiding ds. Robert-Jan ten Have)
Marcel Marx heeft zijn oude zwerversbestaan vaarwel gezegd en probeert een huiselijk bestaan op te bouwen in Le Havre. Zijn bestaan als schoenpoetser is geen vetpot, maar zijn vrouw Arletty zorgt goed voor hem. Marcel is tevreden met het leven tot het lot hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Hij besluit zich te ontfermen over de jongen, en moet zijn optimistische levensvisie inzetten om de muur van menselijke onverschilligheid omver te werpen. Daarbij kan hij een beroep doen op de rotsvaste solidariteit van de mensen uit de buurt. Het net van de politie lijkt zich om de vluchteling te sluiten, maar Marcel laat zich niet zo makkelijk buiten spel zetten…

vrijdag 5 februari, film: De ontdekking van de hemel (begeleiding ds. Jelle van Slooten)
God vindt dat de mensen er op aarde een rommel van maken. Hij wil dat de Stenen Tafelen met daarop de Tien Geboden terugkeren naar de Hemel. Zijn engelen moeten een mens ‘creëren’, die de Stenen Tafelen kan vinden, en die zijn leven opoffert om ze naar de hemel te brengen. De engelen plaatsen twee mannen en een vrouw bij elkaar: bolleboos Onno, vrouwenverslinder Max en de beeldschone, verlegen Ada. Uit deze gepassioneerde driehoeksrelatie wordt een bijzonder kind geboren: Quinten. Hij is de uitverkorene. Zal hij in staat zijn om de Tafelen te vinden? En hoe brengt hij ze naar de Hemel...
Deze ruim twee uur durende film is gebaseerd op het boek van Harry Mulisch, met als acteurs Jeroen Krabbé, Greg Wise, Neil Newbon, Stephen Fry, Viv Weatherall en geregisseerd door Jeroen Krabbé.

vrijdag 12 maart, film: Der grosse Stille (begeleiding ds. Wouter Slob)
De eerste samenkomst die vorig jaar vanwege de corona sneuvelde was de filmavond met Der Grosse Stille. De film gaat over een klooster dat als sinds 1084 bestaat, dus in dat tussenliggende jaar is er wellicht nog niet veel veranderd; we gaan in de herkansing!
Ruim tweeënhalf uur stilte: dat mag wel ‘groot’ heten. Een bijzondere film die is opgenomen in het Karthuizerklooster Grande Chartreuse. Dit oude middeleeuwse klooster herbergt een zwijgorde. De monniken spreken nauwelijks, en reserveren hun stem grotendeels voor de lofzang aan God. Een neef van één de monniken is filmmaker en kreeg uiteindelijk toestemming een documentaire op te nemen. Aan het begin van de veertigdagentijd, een tijd van inkeer en bezinning, bekijken we deze zwijgzame (maar niet ‘stomme’; er is wel geluid) film.

Tijd: steeds 18.00 uur
Locatie: De Meent
Opgave bij degene die de avond begeleidt
Prijs (per keer): € 5,00.


Inloggen

Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Nog geen account? Klik op registreer.

Copyright © 2021 PKN Anloo - Zuidlaren