Groene gedachten (6)

groene gedachten blog pkn anloo zuidlaren web‘ll things bright and beautiful,
all creatures great and small,
all things wise and wonderful,
the lord God made them all’


Dit liedje leerde ik lang geleden. En elke keer als ik mijn vliegenmepper pak, een mier doodtrap of een wesp wegsla, denk ik aan dit liedje. Elk schepseltje is toch maar ingenieus in elkaar gezet. Hoe dan ook. Maar ja, je zult er maar last van hebben.

Ik ben niet roomser dan de paus en wil ook niet pretenderen dat ik er een zeer bewust anti-kill beleid op na houd waar het diertjes betreft. Maar ik wil wel bewuster samen zijn met de natuur. Omdat alles met alles verbonden is.

Toen ik hier kwam wonen, werd mij geadviseerd om het onkruid bij de kerk dood te spuiten. Oeps. Doodspuiten naast een groene kerk. Het onkruid dood en daarmee onder andere de vlinders en de bijen. De natuur wordt aangetast door deze vreselijke stoffen. Als je onkruid wilt bestrijden in je eigen tuin zijn er sympathiekere manieren te bedenken. Mijn oma gooide haar afwasteiltje leeg over haar rozen om zo de luizen te bestrijden. Je kunt overal op internet recepten vinden voor natuurlijke bestrijding met onder andere heermoes of brandnetels. Op de site roodmetzwartestippen.nl vind je milieuvriendelijke middelen. Wij kochten de larven van lieveheersbeestjes. Die eten luis om te kunnen groeien. Heel effectief en nog gezellig ook.

De Fairtrade koffie die in de kerk geschonken wordt, levert wekelijks een aardige hoeveelheid koffiedik op. Die gebruiken we voor de compostbak, die overigens gratis bij de gemeente te verkrijgen is, maar ook als voeding voor zaailingen en als afweer tegen slakken en mieren.

Terug naar het groen rond de kerk. We zaaiden zaden van bloemen die vlinders en bijen lokken. Zoals korenbloemen, goudsbloemen en papaver.
Jammer genoeg zijn deze zaden niet aangeslagen door de extreme droogte van de afgelopen zomer. De rand om de kerk is nog kaal en stoffig, afgezien van enkele dappere kamilleplantjes. Volgend seizoen doen we een nieuwe poging.

Overigens kregen we, uiteraard biologische, krokusbollen van ‘Anloo vergroent’. Die waren over van het weekend met een groen randje, gehouden in de Magnuskerk. We hebben ze pal voor de kerk gepoot aan de beide zijden van de deur. Voor een blauw voorjaarsfeest en toch ook weer groen.

Marijke Don, kosteres Magnuskerk


Inloggen

Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Nog geen account? Klik op registreer.

Copyright © 2021 PKN Anloo - Zuidlaren