• Start
  • Open Monumenten Dag

Open Monumenten Dag

open monumenten dag dorpskerk zuidlarenOp zaterdag 9 september is het weer Open Monumenten Dag (OMD) en net als andere jaren zal de Dorpskerk voor iedereen open zijn. Dit jaar heeft deze dag toch een wat speciaal karakter. Voor de gemeente Tynaarlo zal de wethouder van cultuur de opening van OMD deze keer bij ons in de kerk verrichten. Dat zal gepaard gaan met de onthulling van een klein gedenkteken ter nagedachtenis aan ds. Johannes Ledeboer.

Hoewel deze predikant nooit in de Hervormde Gemeente van Zuidlaren heeft gestaan, is er toch een band met Zuidlaren, maar dan wel een heel tragische. Ledeboer had in 1780 zijn studie theologie aan de universiteit van Groningen met succes voltooid en was beroepen te Kloosterburen en Hornhuizen. Echter voordat hij daar aan het werk zou gaan, wilde hij zijn ernstig zieke vader bezoeken die in Süttorf, vlak over de Duitse grens bij Enschede, woonde. In Zuidlaren ontmoette hij de (naar later bleek gedeserteerde) soldaat Anton Link die hem de weg naar het Zuiden zou wijzen. Ter hoogte van Schuilingsoord schoot deze Link hem neer en beroofde hem van enige waardevolle spullen. Ledeboer bezweek aan de verwondingen en is in de kerk van Zuidlaren begraven.

Er moet ooit een grafzerk geweest zijn, maar die is in de loop der geschiedenis verdwenen. In 2010 is er onderzoek gedaan door mevr. Trude Evers, wat geresulteerd heeft in boek waarin minutieus verslag wordt gedaan van deze gebeurtenissen en de berechting van Anton Link. Daarin is onomstotelijk aangetoond dat Ledeboer in onze Dorpskerk is begraven. De commissie die OMD voorbereidt, wil met het plaatsen van een kleine steen, dit stukje geschiedenis van onze kerk en van de Zuidlaarder gemeenschap markeren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Historische Vereniging van Zuidlaren.

We hopen dat u komt kijken, want behalve aandacht voor Ledeboer, kunt u ook nog een tentoonstelling bekijken over een beroemde Zuidlaarder, nl. Lodewijk van Heiden Reinestein. In lokale media zult u tegen die tijd ongetwijfeld meer beide zaken kunnen lezen.

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail


Inloggen

Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Nog geen account? Klik op registreer.

Copyright © 2021 PKN Anloo - Zuidlaren