• Start
  • Verslag fietstocht wijk Zuid

Verslag fietstocht wijk Zuid

fietstocht wijk zui laarkerk zuidlarenOp zondag 28 augustus was het eindelijk zo ver, de langverwachte fietstocht voor wijk zuid. Drie maanden later dan oorspronkelijk gepland.

Op zaterdag 28 mei was het weer in heel Nederland zodanig ruig - en zond het KNMI zulke angstwekkende kleurcode waarschuwingen uit- dat wij als organisatie van de fietstocht de koppen bij elkaar staken met de vraag: ‘Is het eigenlijk wel verantwoord om de fietstocht morgenmiddag door te laten gaan?’ De gedachte alleen al dat het voorspelde onweer ons op de open vlakte van het Breeveen zou kunnen overvallen gaf de doorslag. ‘Niet doen! ‘Gewoon, niet doen!’
Oké, met spoed e-mailtjes verzonden en ook om dit op de bewuste zondagochtend, tijdens de kerkdienst laten afkondigen. Het waaide, regende en onweerde. Ja, we hebben een goed besluit genomen.

De volgende ochtend bij het opstaan, ik kijk altijd eerst achter de gordijnen hoe het er voor staat, zie ik dat het buiten rustig is. Wolkenvelden, dat wel, maar ook zo nu en dan al weer wat zon.
Hoe dan ook, de berichten waren nog steeds ongunstig.
Gezien het feit dat de tocht niet door zou gaan zou het voor mij dan ook een normale zondag worden. Ik hoefde niet vroeg op te staan om de route vooraf te fietsen om apen- en beren foto’s op te hangen. Tijd dus om naar de kerk te gaan.
Nog steeds redelijk mooi weer. Geen regen en al helemaal geen onweer.
Alleen de kleurcode waarschuwingen van het KNMI.
Door de bovenlichten van het kerkgebouw sprankelde de zon haar warme stralen over de kerkgangers uit.
De afkondigingen werden gedaan en toen de melding kwam dat de apen- en berenfietstocht vanwege weersomstandigheden niet kon door gaan ging er een lichte vorm van gejoel op door de kerk. ‘Hoezo geen doorgang vinden vanwege de weersomstandigheden’. ‘Het is prachtig mooi weer!
Ik zit doorgaans op de gaanderij, zo ook deze keer, en was dolblij dat ik hierdoor niet gezien kon worden door de meesten aanwezigen in het gebouw. Het is daarna de hele dag nog rustig en zonnig weer geweest.

De organisatie heeft toen besloten een nieuwe datum te bepalen om de tocht alsnog door te kunnen laten gaan.

Zondag 29 augustus. De meeste vakantiegangers zouden wel weer terug thuis zijn en de meeste kerkelijke activiteiten zijn dan nog niet begonnen. Een ideale datum dus.

Dat was spannend. De hele voorgaande week hebben we prachtig zomerweer mogen beleven maar uitgerekend de zaterdagavond laat werden we weer overvallen door vrij heftige regen- en onweersbuien. Om niet te zeggen dat het eigenlijk noodweer was.
‘Ik ga het niet weer afzeggen’ dacht ik. Ik heb telkens alle weer app’s die ik op mijn IPhone heb geïnstalleerd geraadpleegd en voor de zondagmorgen zag het er allemaal prachtig mooi uit.

Om half tien zijn Agnes en ik dan ook op de fiets gestapt om de route te voorzien van de apen- en berenfoto’s die (vooral) de kinderen moesten opzoeken en onthouden hoeveel ze er onderweg zouden tegenkomen.
Nog geen half uur onderweg stoot Agnes mij aan en zegt: ‘Kijk eens achterom!’
Ik schrik me kapot. Zuidwestelijk van ons hing er een donkere dreigende lucht met een vooral zeer dreigende rolwolk. Zo eentje die maar alvast aangeeft dat hij heel slecht weer voor ons in petto heeft
‘Nee, zo gaan we niet verder Agnes’, zeg ik. ‘We gaan terug!’ De fotootjes hebben we derhalve over de korte afstand die we nog slechts hadden gefietst allemaal op bomen opgehangen. Ook voor het geval we ze er straks toch weer onverrichter zake af zouden kunnen halen.
We werden reeds door de eerste druppels nat gemaakt maar konden gelukkig nog op tijd bij Agnes thuis binnen schuilen voor alweer een wolkbreuk met heftig onweer. Deze bleef zeker anderhalf uur aan duren. In die tijd hebben we elkaar regelmatig vragend aangekeken en afgevraagd of de tocht nu wéér zou moeten worden afgezegd. Tegen het middaguur werd het rustiger in de lucht. En de weer app’s lieten zien dat nu echt de buien voorbij waren.
Snel nog een paar foto’s ophangen. Met de auto deze keer. We ontdekten dat er intussen dus een enorme bak water naar benden gevallen moest zijn. Er lag overal enorm veel water op de weg.
Agnes werd vervolgens regelmatig gebeld met de vraag of de tocht nu wel dan niet doorgang vinden zou. Ook al regende het niet meer, het was wel overal kletsnat. Opperde men.
Daar kom bij dat een aantal beoogde deelnemers zich afmeldde en zich nu verdienstelijk maakte bij het schoonmaken van de door wateroverlast overvallen Laarkerk.

Om één uur melden zich gelukkig toch nog een aantal fiets enthousiastelingen. Met kinderen. Fantastisch! Het weer was prima. De zon scheen. Alleen stond er nogal een harde wind. Maar een echte fietser maakt zich daar niet druk om. Wij dus ook niet.

Met de nattigheid in de natuur viel het ook reuze mee. Halverwege hebben we bij een picknickplaats gepauzeerd en werden daar op de eigen gebakken cake en arretjescake van respectievelijk Agnes en Rijnie getrakteerd. Daarna ging het achter elkaar over een smal schelpenpad over het prachtige Breeveen. Ik heb mensen horen zeggen dat ze nooit geweten hadden dat zo dicht bij huis zulk een prachtig natuurgebied te vinden was. Kijk! Dat is ook een geweldig voordeel voor mensen die regelmatig eens een eindje fietsen en daardoor de omgeving (beter) leren kennen.

Omstreeks half vier kwamen we weer op het schoolplein van CBS ‘De Tol’ en mochten de kinderen vertellen hoeveel apen ze gezien hadden. En hoeveel beren ze gezien hadden. En ze hadden het allemaal goed. En kregen ter plekke een eremedaille omgehangen. Ook werd de vraag gesteld welke soorten beren hebben jullie gezien? Ook dat wisten ze, op ééntje na. Een foto van Wouter Slob tussen de apen en de beren was ze wel opgevallen, maar werd niet zodanig hertekend als de knuffelbeer.
De foto’s die de volwassen deelnemers moesten maken van onderwerpen die begonnen met één van de volgende letters B.O.L.S. of op welke andere volgorde dan ook, heeft een aantal schitterende plaatjes opgebracht.
Zondag, na afloop van de kerkdienst, zullen we tijdens de koffie de winnaar van deze foto opdracht bekend maken.

Agnes Jager en Dick Moes.

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail

© 2018 PKN Anloo - Zuidlaren | Alle rechten voorbehouden.