Skip to main content

Cantatedienst Magnuskerk Anloo

Ewiges Feuer pkn anloo zuidlaren‘GLEICH WIE DER REGEN UND SCHNEE VOM HIMMEL FÄLLT’ - Johann Sebastian Bach
Magnuskerk Anloo, 10.00 uur
Cantatecollectief ‘Ewiges Feuer’
ds. Ruurd van de Water

Het duurt nog even maar wij zijn erg blij om u op zondag 12 februari aanstaande om 10.00 uur te kunnen begroeten in de Magnuskerk voor een cantatedienst, uitgevoerd door het cantatecollectief ‘Ewiges Feuer' uit Vries.

Dit collectief wordt gevormd door een koor met orkest dat al 15 jaar de cantates van Johann Sebastian Bach uitvoert in de kerkdienst op of nabij de (zon)dagen waar Bach ze voor maakte. Dus precies zoals hij dat zelf 300 jaar geleden deed. Cantates overtreffen de schoonheid van de bekende passies en missen die Johann Sebastian Bach ook maakte.
In een cantatedienst staat altijd een passage uit de Bijbel centraal en wordt er een daarop gebaseerde cantate uitgevoerd.
Oók zondag 12 februari: Cantate BWV 18, gecomponeerd voor Zondag Sexagesima in 1714, de 2e zondag voor de vastentijd, 8e zondag voor Pasen, dit jaar juist op
de 12e februari…. Centraal staan de woorden uit de evangelielezing uit Lucas 8:4-15, de parabel van de zaaier.

Johann Sebastian Bach liet zich door deze bijbeltekst inspireren en componeerde hierop deze prachtige cantate ‘Gleich wie der Regen und Schnee vom Himmel fällt’

De muziek verbeeldt de boodschap dat Gods woord het beste gedijt op vruchtbare aarde, waar het regelmatig ‘water’ krijgt.
Het is een bijzondere cantate omdat er alleen altviolisten in het instrumentaal ensemble spelen en in een solistische rol. Uniek voor dit
instrument in de geschiedenis van de muziek. Bach had in 1714 meerdere kundige altviolisten in het hoforkest in Weimar en greep zijn kans.

De solisten zijn ditmaal drie gevorderde conservatoriumstudenten die hierop worden voorbereid door countertenor David van Laar.
De cantate wordt afgesloten met een koraal dat niet, zoals gebruikelijk wordt gezongen door een koor maar door de solisten, aangevuld met één
van de kooralten uit het collectief.
Solisten zijn: Laia López (sopraan), Twan van der Wolde (tenor) en Michiel Nonhebel (bas) en in het koraal zingt Madeleen de Bruyn de altstem.

Verder is de instrumentale bezetting bijzonder aan deze cantate: geen blazers (alleen fagot in het continuo), geen violen, maar 4 solerende
altviolen. Instrumentalisten: de 4 altviolisten Els Veltheer, Christel Postma, Margriet Greydanus en Anne Marieke Kussendrager.
In het continuo: Wilma van der Wardt (barokcello), Adrian Muntenasu (contrabas), Kees Steketee (orgel) en Jeroen Veltheer (fagot).
Dirigente van het geheel is Geke Bruining.

Een Bach-cantate als onderdeel van de zondagse liturgie… mooier kan het niet!
12 februari 2023, Magnuskerk Anloo, 10.00 uur.
Zet deze datum alvast in uw agenda - u bent van harte welkom!

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail