Inzamelingsactie Oekraïne
Onlangs zijn leden van de Laarkerk benaderd of er nog spullen waren ingezameld die misschien voor Oekraïne gebruikt zouden kunnen worden.
Omdat alle loodsen en ruimtes vrijwel leeg zijn; maar we wel wilden ondersteunen hebben we gemeend om een inzamelingsactie te houden op 7 en 8 maart jl.
Reden was o.a. de kleinschaligheid van het inzamelen, en het feit dat het rechtstreeks naar de mensen gaat die in de moeilijkste posities zitten.
De actie was een groot succes! Er is één garagebox vol aan kleding, dekens en slaapzakken verzameld; en meer dan 100 dozen met voedsel en medische middelen.
We hebben inmiddels een lijst gekregen met zaken waar het meest behoefte aan is. U gaat hier zeker nog van horen, we zullen nog wel meer inzamelingsacties op touw gaan zetten.
De eerstvolgende data zijn:
vrijdag 25 maart van 09.30 – 15.30 uur en
zaterdag 26 maart van 09.00 – 12.00 uur.
Houd de site in de gaten voor de artikelen waar dringend behoefte aan is.
Van de organisatie zelf kregen we het volgende bericht:
Contact met Oekraïne, door Iris Uffen
Wij zetten ons in voor de Stichting ‘Oekraïners in Nederland’, een stichting met directe lijnen naar Oekraïne en gerund door mensen die zelf warme relaties hebben met mensen die in Oekraïne verblijven, hetzij familie, vrienden, collega’s… Ook wij hebben familie in Oekraïne wonen die daar momenteel nog steeds verblijven.
Mijn stiefbroer woont samen met zijn vrouw tussen Lviv en Kiev. Zij kennen mensen aan het front, mensen die gevlucht zijn of vastzitten in steden waar heftig wordt gevochten. Ze vertellen over het saamhorigheidsgevoel van de Oekraïners, waar bezit een heel andere betekenis heeft gekregen. Mensen delen met elkaar en helpen elkaar zoveel als ze kunnen, wat vaak moeilijk is omdat de voorraden steeds verder opraken en infrastructuur vernietigd wordt.
Vanuit Oekraïne begreep ik dat juist ook deze vorm van hulpmiddelen inzamelen cruciaal is - waar wij ons voor inzetten via de stichting ‘Oekraïners in Nederland’ -, omdat het veel sneller ter plekke is in de eerste paar weken van de oorlog dan hulp via de grotere organisaties. Mijn schoonzusje vertelt over haar vriendinnen in Lviv die de logistiek verzorgen van hulpmiddelen die binnenkomen via verschillende stichtingen. Zij bepalen welke spullen waar het meest nodig zijn. Dit verdelen ze over verschillende transporten die vooral door de mannen wordt vervoerd. Ze vertelt dat ze extra hulp bieden aan mensen die niet (meer) kunnen vluchten of zelf hun huis niet meer kunnen verlaten, zoals ouderen, zieken en moeders met heel kleine kinderen. Ze vertelt dat er een groot netwerk van vrijwilligers in Oekraïne is die met gevaar voor eigen leven naar zogenoemde ‘hot points’ gaan om de goederen daar te krijgen waar ze het meest nodig zijn.
De stichting ‘Oekraïners in Nederland’ helpt zowel vluchtelingen in Nederland als aan de grens, als Oekraïners die nog steeds in Oekraïne verblijven. Meerdere keren per week gaat een vracht naar de Pools-Oekraïense grens, waar een deel achter blijft bij de vluchtelingen en een deel Oekraïne wordt ingebracht. Zo is de aan het begin van de week een vracht naar Sumy in het noord oosten vervoerd met vooral medische voorraden en eten, daar waar de gevechten heftig zijn.
De oorlog is verschrikkelijk, en tegelijkertijd is het ook hartverwarmend om te zien hoe ook hier in Nederland zoveel mensen zich inzetten om Oekraïners te helpen!