Skip to main content

Kerken Anloo en Rolde luiden alarmklok voor het klimaat

groene kerk pkn anloo zuidlarenOp tientallen plaatsen in ons land wordt op zondag 14 maart alarm geslagen voor het klimaat. Dit om kiezers te stimuleren op 17 maart te stemmen voor een groener, eerlijker en sneller klimaatbeleid. Ook de kerken van Anloo en Rolde doen aan de actie mee.

Door de coronapandemie is de aandacht voor klimaat wat op de achtergrond geraakt. Heel begrijpelijk, want corona houdt iedereen flink in zijn greep. Maar op niet veel langere termijn is de klimaatcrisis nog ingrijpender dan corona. Om de aandacht daarop te vestigen en voor de verkiezingen een soort wake-up call te laten horen, wordt het klimaatalarm gehouden.

In Aa en Hunze sluiten de kerken in Rolde en Anloo zich bij de landelijke actie aan door om 15.00 uur de kerkklok te luiden. Vanouds hebben kerkklokken verschillende functies gehad in de dorpssamenleving: het aankondigen van een kerkdienst, een schaftpauze of overlijden, maar dus ook om alarm te slaan in noodsituaties.

Vervolgens wordt vanuit de Magnuskerk in Anloo een korte dienst met muziek en gebed houden. Het gebed richt zich op de opwarmende aarde, op verschillende mensen wereldwijd die nu al getroffen worden door klimaatverandering, op de getroffen natuur en aanstaande politieke leiders, opdat zij recht doen aan de aarde en haar bewoners. Tussen de zwaarte van het onderwerp zal hoop, moed, vertrouwen en liefde voor het leven doorklinken. In de Jacobuskerk in Rolde wordt ’s ochtends een ‘zaai-dienst’ gehouden, waarin geprobeerd wordt goede ideeën (en bloemen) te zaaien voor een duurzaam leven met de schepping en met elkaar.

Beide diensten zijn live te volgen via kerkomroep.nl. Daar zijn de diensten ook terug te luisteren. 

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail