Skip to main content

Driekoningenkoek

bakken pkn anloo zuidlarenHallo ouders en kinderen,

Allereerst willen we jullie een goed, gezond en fijn 2021 wensen. We hopen dat we weer snel naar de kerk kunnen gaan met elkaar.
Zoals jullie weten organiseren we in plaats van de gewone kindernevendienst de zondagsschool en kliederkerk. Helaas kan die door de maatregelen niet altijd door gaan en dat geldt jammer genoeg ook voor aanstaande zondag 10 januari.
We hadden leuke plannen maar helaas kunnen we het niet door laten gaan. 

Het is op 6 januari driekoningen: dan wordt gevierd dat de drie Wijzen uit het Oosten op bezoek kwamen bij het kindje Jezus. In Nederland wordt het niet heel groots gevierd, maar in veel Zuid-Europese landen is het een officiële feestdag en heeft iedereen ook vrij.

De traditie van de driekoningenkoek:
Op 6 januari wil de traditie dat we ons naar de banketbakker begeven waar driekoningenkoeken van verschillende grootte de uitstalramen vullen. Vaak hebben ze weg van frangipane. De heerlijke smaak van deze koek doet soms de oorsprong van deze traditie vergeten.
De driekoningenkoek wordt traditioneel op 6 januari verorberd, de dag waarop de komst van de wijzen uit het oosten wordt gevierd. Dit feest wordt ook wel de epifanie genoemd, een benaming die afgeleid is van het Griekse "epiphaino", dat "verschijnen, zich manifesteren" betekent. Men herdenkt tegelijk het kindje Jezus en de aanbidding door de wijze koningen Gaspar, Melchior en Balthazar. Volgens de traditie en de Evangeliën van Mattheus en Lucas kwamen deze wijzen naar Betlehem, geleid door een ster. De wijzen kregen een naam in de Xde eeuw. De wijzen vertegenwoordigden Azië, Afrika en Europa, de enige continenten die toen gekend waren. Melchior schonk goud (geschenk van koningen), Balthazar mirre (symbool van wedergeboorte) en Gaspar schonk wierrook (geschenk van goden en meesters).
In elke zichzelf respecterende driekoningenkoek zit een boon verborgen. Diegene die deze boon vindt mag zich eventjes "Koning" noemen en een "Koningin" kiezen (of vice versa).

Het recept:
Hierbij het recept om een driekoningen koek te maken.
Ingrediëntenlijst
• 100 gr boter, op kamertemperatuur
• 100 gr suiker
• ½ citroen, rasp
• snuf zout
• 2 eieren
• 100 gr amandelmeel
• 1 rol verse bladerdeeg 270 gr
• 1 eidooier, losgeklopt
• poedersuiker, om te bestuiven
Normaal gesproken zijn de driekoningentaarten altijd rond, maar dit is een recept voor een rechthoekige variant. Het verse bladerdeeg is al uitgerold en hoeft eigenlijk alleen maar dubbelgeklapt te worden om de taart te vormen. Heel easy! Voordat de taart de oven ingaat kan je deze nog licht inkerven met een mesje, dat geeft een heel mooi effect tijdens het bakken. Als decoratie heb ik gekozen voor een kroon van poedersuiker. Die maak je heel makkelijk zelf door een kroon te tekenen (of uit te printen) en die uit te knippen. Zo heb je een zelfgemaakte mal om deze heerlijke driekoningentaart te decoreren.

Bereiding: Driekoningentaart
Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.

Doe de boter met de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten romig met een mixer. Voeg de eieren en het amandelmeel toe en klop het geheel nog kort door tot een egale massa.

Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en snijd het doormidden. Bestrijk van 1 plak de randjes licht met water. Verdeel de vulling over die plak, maar laat daarbij zo’n 3 centimeter aan de zijkanten vrij. Leg 1 gedroogde boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk de randjes goed aan. Snijd het deeg aan de zijkant om de centimeter in en prik een paar gaatjes in de bovenste plak, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en kerf het eventueel in met een mes. Zorg er hierbij voor dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt.
Bak de driekoningentaart in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi deze voor het serveren licht met poedersuiker.
Misschien kunnen jullie zelf nog een kroon erop maken om het nog feestelijker te maken. Succes!
We hopen tot de volgende zondagsschool. Dit vindt dan, onder voorbehoud, plaats op zondag 14 februari. Dat is dan ook weer speciale dag want dan het is Valentijnsdag.
Wie weet tot dan?

Groetjes van de commissie van de zondagsschool

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail