Skip to main content

Terugblik pelgrimeren 2018/2019

Oldenzijl kerk pkn anloo zuidlaren klU hebt waarschijnlijk de aankondigingen van het pelgrimeren steeds gelezen in Samenklank en op de website.
Als deelnemers willen wij hier graag een korte weergave geven van de inspirerende en zeker ook leuke en gezellige pelgrimstochten.

Afgelopen oktober ging de tocht door Harkstede en omgeving. Prachtige verhalen kregen we te horen van een bevlogen vrijwilliger over de Harksteder oude kerk, toren, grafkelder en gevangenis.
Op een zondagmiddag in januari pelgrimeerden we door de stad Groningen. Onze Ds. Wouter Slob, de wandelende “encyclopedie van kerk en geschiedenis”, nam ons mee naar kerken, kerkjes, verborgen hofjes en meer. Nadat de allerlaatste vraag gesteld en beantwoord was wandelde de groep over de gewelven van de Martinikerk en namen we deel aan de vesper ín de kerk.

Met goed wandelweer vertrokken we afgelopen zaterdag 25 mei naar het Hogeland. We werden hartelijk ontvangen met verse koffie in de Nicolaaskerk te Oldenzijl. De gepassioneerde voorzitter van de Stichting die deze kerk in stand houdt, bracht ons met zijn kennis terug in de 12-13e eeuw. Met enig voorstellingsvermogen zie je nog de bewoners van destijds de kloostermoppen sjouwen.

Al pelgrimerend door het weidse landschap haalden deelnemers die hier opgegroeid zijn herinneringen op. Over altijd wind tegen hebben, school, kerk en welke invloed dat op je verdere leven kan hebben. In Zandeweer, ook weer zo’n verrassend mooi dorpje, mogen we de kerk bekijken en staat ons een kerk-raadslid op te wachten met verhaal over heden en verleden.

Tijdens alle bezoeken valt op dat de betrokkenen graag aan ons willen vertellen en trots zijn op wat was en is. Tijdens de tocht hebben we wandelend een poos van stilte, Wouter geeft een richting aan voor persoonlijk overdenken. Met nadien de gelegenheid om dit te delen. Dit is inspirerend voor de gespreksonderwerpen daarna. En zo komen we al babbelend via de Menkemaborg in Uithuizen weer terug in Oldenzijl.

Namens alle deelnemers, van één of meerdere tochten, een hartelijke dank aan Triny, Wilma en Wouter die dit iedere keer weten te bedenken en te organiseren.
Het is zeker een aanrader om een volgende keer ook mee te gaan!
Met een groet van Jantje Knot en Aly Wildschut

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail