• Start
  • Magnuslezing 2018: Alle wegen leiden naar Anloo – langs kwetsbare hunebedden!

Magnuslezing 2018: Alle wegen leiden naar Anloo – langs kwetsbare hunebedden!

Dit jaar is de vijfde keer dat de Magnuslezing wordt gehouden, een eerste lustrum! Ook deze keer hebben de organisatoren hun best gedaan om twee sprekers uit te nodigen die een boeiend verhaal houden over een onderwerp wat het beeldbepalende karakter van onze mooie Magnuskerk raakt, in de context van fysieke omgeving en religie, in het verleden en de toekomst.

Alle wegen naar Anloo…
prof dr Jan KolenDe eerste spreker is prof. dr. Jan Kolen. Jan is decaan en hoogleraar Landschapsarcheologie en Cultureel erfgoed aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 2005 cum laude op het proefschrift ‘De biografie van het landschap’: drie essays over landschap, geschiedenis en erfgoed waarmee hij een fundamentele bijdrage leverde aan een nieuwe benadering in het landschapsonderzoek in Drenthe. In dit proefschrift is beschreven dat Anloo en de Magnuskerk in de geschiedenis een zeer belangrijke plaats innamen in het religieuze en alledaagse leven van eeuwen geleden.
In zijn onderwerp Alle wegen leiden naar Anloo: ruimtelijke beweging en tijdsbeleving in het gekerstende Drentse landschap brengt hij de begrippen tijd en ruimte op een verrassende wijze samen in de context van de plaats en beleving van het Christendom vanaf de Romeinse tot aan de huidige tijd. Hoe hebben het destijds onontgonnen en woeste Drentse landschap en samenlevingen invloed gehad op de verspreiding van het Christendom. Denk daarbij aan soms prehistorische routes, bouwwijzen en gebruik van kerken en kerkklokken, en hybride verschijningsvormen van het Christendom in combinatie met destijds heidense gebruiken.

Kwetsbare hunebedden... 
drs Hein KlompmakerDe tweede spreker is drs. Hein Klompmaker, in Groningen afgestudeerd in de Sociale en Economische Geschiedenis. Hein is sinds 1988 directeur van het Hunebedcentrum in Borger. Het Hunebedcentrum heeft als doel een museale maatschappelijk onderneming te zijn dat een actieve rol speelt in de lokale, regionale, nationale en internationale setting. Daarmee vertelt zij het verhaal van de hunebedden en andere archeologische monumenten aan het grote publiek en creëert daarmee draagvlak om dit erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties.
De bijdrage van Hein heeft als titel De bescherming van onze hunebedden in historisch perspectief. Hij gaat in op het dilemma van het op gespannen voet staan van ‘beleving’ en ‘beheer’ van deze grafmonumenten; respectvol omgaan met deze grafmonumenten uit de oertijd of vooral ook object voor een leuke selfie. Hoe maak je de juiste keuze tussen het belang van het publiek en die van de beheerder?

Plaats, tijd en reserveren
Als altijd vindt de Magnuslezing plaats in de Magnuskerk van Anloo, Kerkbrink 3, op de derde woensdag van november: 21 november 2018. De lezing begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Om ongeveer 22.30 uur is de afsluiting, halverwege is er een pauze. De toegang bedraagt € 10,-.
U kunt zich hier aanmelden.

Magnuskerk | Anloo

Kerkbrink 1
9467 PH Anloo
Tel. 0592 273 200
E-mail

Laarkerk | Zuidlaren

Stationsweg 159
9471 GP Zuidlaren
Tel. 050 409 3666
E-mail

Dorpskerk | Zuidlaren

Kerkbrink 3
9471 AJ Zuidlaren
Tel. 050 409 5643
E-mail


Inloggen

Login met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Nog geen account? Klik op registreer.

Copyright © 2021 PKN Anloo - Zuidlaren